T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DENİZLİ / MERKEZEFENDİ - Nalân Kaynak Anadolu Lisesi

24. TÜRKİYE LİSELER ARASI FELSEFE OLİMPİYATI

Okulumuz Ulusal Felsefe Olimpiyatlarını İbrahim Cinkaya Sosyal Bilimler Lisesi ile evsahipliği yapıyor. Türkiye Felsefe Kurumu'nun organize ettiği 24. Türkiye Felsefe Olimpiyatı 1 Aralık 2019 Pazar günü, saat 10.00'da yapılacaktır. Katılmak isteyen okulların, kendilerini temsil edecek öğrencinin adını, okul adresini, telefon ve faks numaralarını bir yazıyla, 28 Kasım 2019 tarihine kadar, felsefe öğretmeninin ve okul müdürünün imzasıyla, Denizli İbrahim Cinkaya Sosyal Bilimler Lisesi'ne faksla veya üst yazı bildirmeleri gerekmektedir.

 

07-11-201907-11-2019Yarışma Hakkında Bilgi

 1. Yarışma merkezi: Denizli İbrahim Cinkaya Sosyal Bilimler Lisesi

 2. Yarışma Tarihi: 1 Aralık 2019 Pazar günü, saat 10.00

             A. Genel Amaçlar:

 1)Yaratıcı düşünme ve araştırma ruhunu geliştirmek, düşünme uğraşısının kendi başına değerini göstermek.

 2) Düşünsel etkinliklerle ilgili yarışma ruhu yaratmak.

 3)Bilginin antropolojik temelleri üstünde düşünmeye teşvik ederek, bilimsel çalışmaların etik gereklerle bütünleşmesine yardımcı olmak.

 4)Çağdaş dünyanın düşünsel ve etik problemleri üzerinde düşünme yeteneğini geliştirmeye ortam hazırlamak.

 5) Okullarda insancıl düşüncenin ve eğitimin geliştirilmesine katkıda bulunmak.

 

B. Katılım:

 Bu yarışmaya lise öğrencileri katılabilir. Her okul 1 aday gösterebilir (Olimpiyat merkezi olan okullar ile bir önceki yıl ilk üç dereceye giren okullar 2 adayla katılabilirler). Bir okulda adaylar çok ise, o okulun felsefe öğretmenleri bir ön eleme yaparlar. Başvuru, öğrencinin yarışmaya katılmak istediği merkeze, felsefe öğretmeninin ve okul müdürünün onayıyla, faksla yapılır. Başvuruda okulun açık adresi, telefon ve faks numaraları yer almalıdır. Bu bilgiler iletişim için gereklidir. Yarışmaya katılmak için, belirtilen tarihe kadar başvuruda bulunmuş olmak ve yanında bir kimlik bulundurmak yeterlidir. Yarışmaya katılan öğrencilerin yeme içmeleri (Sabah kahvaltısı - Öğle yemeği) yarışmaya ev sahipliği yapan İbrahim Cinkaya Sosyal Bilimler Lisesi tarafından; ulaşım masrafları katılımcılar tarafından karşılanır.

 C. Yarışmanın Niteliği:

 Yarışmada öğrencilere farklı filozoflardan seçilmiş üç alıntı verilir. Yarışmacılardan, verilen alıntılardan biri üzerine felsefî bir deneme yazmaları istenir. Süre dört saattir. Sorular Türkiye Felsefe Kurumu Derneği tarafından hazırlanır ve yarışma günü sabahı merkezlere fakslanır.

 D. Olimpiyat Konu Alanları:

1. Felsefe Nedir?

 2. Ontoloji

 3. Epistemoloji

 4. Sanat Felsefesi

 5. Toplum Felsefesi

 6. Etik

 E. Değerlendirme:

 1.  Ulusal Olimpiyatların değerlendirilmesi Türkiye Felsefe Kurumu Derneğinin Merkezinde ya da Başkanlığının uygun göreceği başka bir yerde yapılır. Merkezlerdeki komisyon başkanları jürinin doğal üyesidir. Jüri Başkanı,  gerekirse, jüri üyelerinin sayısını arttırabilirler.

 2.  Puanlama Esasları

       a) Felsefe tarihinin temel problemleri ve kavramları hakkında bilgi (30 puan).

       b) Özgünlük, bağımsız düşünebilme yeteneği (30 puan).

       c) İleri sürülen tezleri destekleyen ya da çürüten kanıtlar ileri sürebilme (30 puan).

       d) Felsefe dilini doğru kullanmadaki başarı (10 puan).

 3. Yarışma sonucunda ilk 50 derece ilân edilir. İlk üç dereceye giren öğrenciler altın, gümüş ve bronz madalya kazanırlar. İlk 10 dereceye giren öğrenciler de, yabancı dilde yazılı olarak yapılacak olan Uluslararası Felsefe Olimpiyatı (IPO) seçmelerine katılmaya hak kazanırlar.  Bu sınavda en başarılı iki öğrenci Uluslararası Felsefe Olimpiyatında (IPO) Türkiye'yi temsil etmek üzere seçilmiş olur. 

 F. Ödüller:

 Türkiye Felsefe Kurumu Derneği, Ulusal Olimpiyatta birinci, ikinci ve üçüncü olan öğrencileri madalyayla ve bilgisayarla (notebook, netbook), ilk on dereceye girenleri Türkiye Felsefe Kurumu yayınlarıyla, bütün katılımcıları da teşekkür belgesiyle ödüllendirir; yabancı dil sınavında birinci ve ikinci seçilen öğrencilerin Uluslararası Felsefe Olimpiyatlarına (IPO) katılmasını sağlar.

 Yarışma Sorumlusu: Yarışma Sorumlusu: Dr. Yüksel Marım, Felsefe Olimpiyatları Bölge Komisyon Başkanı ve Ulusal Jüri Üyesi.

 e posta adresi: yukselmarim@hotmail.com

 Cep: 0505 597 3914

 Denizli İbrahim Cinkaya Sosyal Bilimler Lisesi: Tel: 0258- 371 30 87 (okul), Faks: 0258-371 48 91,

 Adres: Şemikler Mah. Cinkaya Bulvarı No: 59, Merkezefendi/Denizli 

 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.11.2019 - Güncelleme: 09.03.2020 10:51 - Görüntülenme: 1451
  Beğen | 3  kişi beğendi