T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DENİZLİ / MERKEZEFENDİ - Nalân Kaynak Anadolu Lisesi

Işık Öğütçü ile söyleşi gerçekleştirdik.

  • Toplumcu gerçekçi sanatın öncülerinden Orhan KEMAL'in oğlu Işık ÖĞÜTÇÜ ile söyleşi gerçekleştirdik. 

 

                                                      IŞIK ÖĞÜTÇÜ KİMDİR

             Öykü, tiyatro, senaryo, şiir, düz yazı olmak üzere elli dokuz eseriyle edebiyatımızın temel taşlarından Orhan Kemal'in (Mehmet Raşit Öğütçü) oğlu olarak 1 Kasım 1957'de dünyaya geldi.Annesi Kolaşin-Karadağ (Saraybosna) göçmeni olan yazarımız dört kardeşin en küçüğüdür.

           İlkokulu üç ayrı okulda okuyan IŞIK ÖĞÜTÇÜ, Yeşilköy ortaokulu birinci sınıftayken babasını kaybetti.Lise eğitimini Yeşilköy Lisesi'nde tamamladıktan sonra İTÜ Kimya Mühendisliği bölümüne kayıt yaptırdı.

           İlkokul sıralarında tanıştığı hayat mücadelesi onun yaşamının bir parçası oldu.Hem okuyup hem çalışarak "Kimya Mühendisi" olarak 1982 yılında mezun oldu. Aynı yıl kimyasal maddeler satışı ve ithalatı yapan özel bir firmada satış sorumlusu olarak çalıştı.

           1984 Yılında kendi firmasını kurarak kimyasal maddeler satışı, ithalatı ve mümessilliği ile uğraştı.

          1988 Yılında yurt dışına yönelik olarak, şirketlerle ilgili iş enformasyon çalışması yapan şirketi kurdu, geliştirdi ve yönetti. Türk ekonomisinin sağlıklı büyümesi için yabancı ülkelerdeki ihracat sigorta kuruluşlarıyla iş birliği yaparak Türkiye'de yatırım yapmalarını sağladı.

           2000 Yılında açtığı  "Orhan Kemal Müzesi"yle edebiyatımızın usta ismi Orhan Kemal'i gelecek kuşaklara  tanıtmak için uğraş vererek yurt dışında kitabları yabancı dillere en çok çevrilen ikinci yazar olmasını sağladı.

          Araştırmalarını sürdürmekte olan Işık Öğütçü babası Orhan Kemal' için "Yazmak Doludizgin", "Abdülkadir Kemali Bey'in Anıları", "Önemli Not!", "Zamana Karşı Orhan Kemal", Kültür ve Turizm Bakanlığı için "Orhan Kemal", "Orhan Kemal Soruyor", "Toksöz 1924", "Orhan Kemal Sessizlerin Sesi", "Orhan Kemal Bilinmeyen Senaryolar", "Orhan Kemal Unutulmuş Öyküler", "Orhan Kemal Kaybolan Romanlar"  ve "Orhan Kemal Eşe Dosta Selam-Mektuplar" olmak üzere on iki adet kitabı ve babasıyla ilgili CD / VCD'leri  hazırladı.

           Orhan Kemal'in, "Nâzım Hikmet'le 3,5 Yıl", "Arkadaş Islıkları" ve "Tersine Dünya" yapıtlarını tiyatroya uyarladı.

           Unutulan romanları olan "Yüz Karası", "Uçurum" ve "Kenarın Dilberi"ni bularak yayımlanmasını sağladı.

           Orhan Kemal ile ilgili gazete ve dergilerde sayısız yazılar yazdı, röportaj verdi. Televizyon programlarına çıktı. Çeşitli fuar, üniversite ve okullarda konferanslara katıldı. Yaptığı etkinliklerle üstadın tekrar gündeme gelmesini sağladı. Bu çalışmaları hâlâ devam etmektedir.

           1972 Yılı'ndan beri Orhan Kemal adına ''ORHAN KEMAL Roman Armağanı' verilmektedir

           2006' da annesini ve 2020 'de ablasını kaybeden yazarın eşi  ve kızı da kimya mühendisidir.


27-10-202227-10-202227-10-202227-10-2022

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.10.2022 - Güncelleme: 27.10.2022 21:57 - Görüntülenme: 428
  Beğen | 0  kişi beğendi